41045632 719510588385290 5395034443435999232 N

Младинска размена ЕДНАКВОСТ одржана во Прага, 1-8 Септември 2018

Во периодот од 01-08 септември, 2018 година во градот Прага, Република Чешка беше имплементирана младинската размена “ЕДНАКВОСТ”. Проектот е finansiran од програмата Еразмус плус и беше имплементиран од норвешката организација “Интермецо Унгодом”. Учествуваа 56 лица, кои доаѓаат од 8 различни земји (Норвешка, Турција, Македонија, Данска, Естонија, Чешка, Франција и Литванија), со цел да се подигне знаењето за родова еднаквост, еднакво учество на половите, да се идентификуваат чекорите што доведуваат до полот рамноправно општество, да дознаат повеќе за програмата Еразмус + и да ги поттикнат учесниците да учествуваат во мобилноста на младите.

Учесници од Македонија се членови на Советот на млади од следната генерација од Скопје.
Сликите од размената можете да ги погледнете на линкот.
Преку разни работилници и неформални образовни активности, учесниците во текот на 7 дена создадоа отворена и безбедна средина за учење каде што дебатираат и ги идентификуваат корените на родовата нееднаквост и дознаа за реалностите на другите земји поврзани со темата. Сите учесници си заминаа дома со убави сеќавања и со идеи за идна соработка.